PM Projekt

Pietrucha . Mroziuk Projekt
ul. Swojczycka 38
Pokój 231-235 Wrocław
tel. gsm 0 501 694 112
tel. gsm 0 603 929 450
info@pmprojekt.pl
krzysztof.mroziuk@wp.pl
karolpietrucha@wp.pl

:: Budynek biurowo-magazynowo-produkcyjny przy ul. Strzeleckiej we Wrocławiu
Projekt:Projekt konkursowy przeznaczony do realizacji
Inwestor:TECHNOPOMIAR Sp. z o.o.
Buforowa 4C
52-007 Wrocław
Typ:projekt

II Nagroda w konkursie (I-szej nie przyznano)
Zespół konkursowy: Krzysztof Mroziuk, Karol Pietrucha, Anna Rodzoch, Sylwia Dąbrowska


W materiałach wyjściowych firma Technopomiar określiła, że budynek ma łączyć w sobie funkcje biurowo - produkcyjną jako funkcję podstawową oraz  funkcję wystawienniczą z galerią sztuki  jako uzupełniającą  .

Inspiracją dla powstania koncepcji były obrazy wystawiane przez należacą do inwestora galerię „Arttrakt” przedstawiające uporządkowany układ kwadratowych kolorowych plam co nasunęło projektantom pomysł na sposób kształtowania bryły w postaci kostek- prostopadłościanów spiętych w jeden kompleks poprzez ramę korytarza. Umożliwia to w sposób naturalny etapowanie całej inwestycji. Stworzono uporządkowany i czytelny z punktu widzenia przyszłego użytkownika układ, który pozwala na intuicyjne poruszanie się po nim oraz daje możliwości przewidzianego w obiekcie eksponowania  sztuki współczesnej.

Zaproponowany układ pozwala na rozwijanie się budynku według ściśle określonego scenariusza. Rozwój układu następuje poprzez dodanie kolejnej kostki dzięki czemu budynek na każdym etapie wygląda na skończony.

Drugim elementem stanowiącym materiał wyjściowy do koncepcji była nazwa firmy „Technopomiar”. Za element kojarzący się z technologią, techniką i pomiarami projektanci uznali wszechobecne kody kreskowe, które swoim wyglądem przypominają skalowanie na urządzeniach pomiarowych. Przy kodzie paskowym jednym ruchem skanera możemy odczytać wiele informacji zapisanych w postaci pasków różnej grubości oraz kombinacji cyfr.

Cały budynek zarówno w układzie przestrzennym jak i wizualnym ma na celu wywołać w odbiorcy konotacje technika plus sztuka stąd koncepcja grupy uporządkowanych niemal identycznych prostopadłościanów oraz jednego bardziej wysuniętego wyróżniającego się swobodną formą fasady i stanowiącego strefę wejściową budynku.

Nieregularne okna w centralnym budynku zostaną w po zmierzchu podświetlone kolorowym światłem co spowoduje, że budynek w dzień stonowany i uporządkowany wieczorem ożyje barwą i stanie się miejscem dla sztuki. Nasuwa to skojarzenia z dwoma rodzajami stroju - strój do pracy na dzień oraz stój wieczorowy na uroczysty wernisaż w galerii.

 

© Pietrucha . Mroziuk Projekt. All rights reserved.
Projekt i realizacja: BetterSite.pl