PM Projekt

Pietrucha . Mroziuk Projekt
ul. Swojczycka 38
Pokój 231-237 Wrocław
tel. (071) 348 14 84
tel. gsm 0 501 694 112
tel. gsm 0 603 929 450
info@pmprojekt.pl
krzysztof.mroziuk@wp.pl
karolpietrucha@wp.pl

:: KONCEPCJA URBANISTYCZNO - ARCHITEKTONICZNA DLA OSIEDLA DOMÓW WIELORODZINNYCH BRZOZOWE ZACISZE ETAP IV
Adres: UL. MAŚLICKA 171, DZ. O NR 23, 22/1, 22/2,
AM-12, OBRĘB MAŚLICE WE WROCŁAWIU
Architekt:Krzysztof Mroziuk, Karol Pietrucha, Agnieszka Deutschmann-Mroziuk, Anna Rodzoch, współpraca Marcin Tomczak
Projekt:Koncepcja konkursowa
Inwestor:Dom Developer Sp. z o.o.

Zaprojektowana zabudowa składa się z trzech budynków mieszkalnych będących kontynuacją istniejących kierunków zabudowy, z zachowaniem głównych osi kompozycyjnych.Powstała w ten sposób wraz z istniejącymi już budynkami zabudowa kwartałowa.


Pozwoliło to na stworzenie czytelnej i przyjaznej dla mieszkańców przestrzeni co było jednym z głównych założeń projektu. Place zabaw i ogólnodostępne przestrzenie rekreacyjne zostały odseparowane od ciągu pieszo-jezdnego. Stała wysokość zabudowy na poziomie trzech kondygnacji wprowadza ład przestrzenny i buduje kameralny charakter wnętrz.

Dojazd do osiedla przewidziany jest od strony ul. Północnej. Do obsługi komunikacyjnej terenu zaprojektowano ciąg pieszo-jezdny wijący się pomiędzy budynkami. Złamana linia drogi ma na celu uspokojenie ruchu na osiedlu. Główne ciągi piesze i jezdne podkreślono szpalerami drzew. Ze względu na obowiązującą linię zabudowy w bardzo wąskiej części działki od strony południowej zdecydowano się połączyć teren osiedla z ul. Maślicką jedynie tranzytem pieszym.

Zaprojektowano budynki trzykondygnacyjne, z dachami dwuspadowymi o kącie nachylenia połaci 30 stopni. Zgodnie z ustaleniami MPZP trzecia kondygnacja znajduje się na poddaszu. Dla złamania ciągłości budynków i zbudowania przyjaznej w odbiorze architektury wprowadzono uskoki na elewacji oraz zróżnicowano wysokość poszczegółnych segmentów. Inspiracją do kolorystyki elewacji była czarno-biała kora brzozy. Zastosowany na budynkach naprzemiennie kolor biały i antracytowy oraz jasne drewniane akcenty dobrze współgrają z zaprojektowanymi alejami brzóz tworząć spójną, stonowaną całość.

Na trzech kondygnacjach zaprojektowano 100 mieszkań o zróżnicowanej strukturze dopasowanej do oczekiwań Inwestora. Zachowano naturalne doświetlenie dla wszystkich mieszkań zapewniając wymagany czas nasłonecznienia w dniach równonocy na poziomie min. 3h. Warunek doświetlenia zapewniono również dla mieszkań w sąsiadujących istniejacych budynkach mieszkalnych. We wszystkich mieszkaniach zaprojektowano balkony, dla mieszkań w poziomie parteru zapewniono tarasy – ogródki przydomowe. W poziomie parteru okna w mieszkaniach wyposażone w rolety antywłamaniowe. Standardowo wszystkie mieszkania mają wbudowaną szafę wnękową, w większych mieszkaniach trzy i czteropokojowych projektuje się odrębne wc z możliwością zmiany na pomieszczenia garderoby.

Każdy z zaprojektowanych budynków mieszkalnych został wyposażony w niezależny garaż podziemny z osobnym wjazdem oraz dostępem bezpośrednio z chodnika poprzez zewnętrzne windy. Dodatkowo do garaży można się dostać ze wszystkich klatek schodowych. Garaże podziemne projektowane są głównie pod budynkami, przy założeniu priorytetu podziału strefy garażu do 1500m² oraz minimalizacji robót ziemnych i konstrukcyjnych. W poziomie piwnicy umieszczono wszystkie niezbędne pomieszczenia techniczne, pomieszczenia wspólnego użytku typu wózkownie/rowerownie oraz komórki lokatorskie. Zoptymalizowano ilość komórek lokatorskich umieszczając je w obrębie obrysu części nadziemnej budynku w miejscach wolnych od parkowania. Zapewniono komórki dla 57% ilości mieszkań.      

© Pietrucha . Mroziuk Projekt. All rights reserved.
Projekt i realizacja: BetterSite.pl